Neem contact met ons op: info@rwswear.nl  |  7 dagen per week van  9:00 uur tot 17:00 uur

Normering

RWS kleding norm NEN-EN 20471

Veiligheidskleding ofwel Signaalkleding ofwel RWS kleding moet voldoen aan bepaalde voorschriften. Een zogenaamde normering en in dit geval voor RWS is dat de NEN-EN 20471-norm. In deze norm staat beschreven aan welke product- en gebruikseisen de werkkleding moet voldoen. Veiligheid staat immers voorop. Of zoals we bij RWS Wear zeggen: Safety First. De NEN-EN20471 is een Europese norm en zonder deze goedkeuring mag RWS kleding niet in Europa op de markt verschijnen. Dit ter bescherming van alle helden die werken aan de weg, het spoor en andere risicovolle situaties. 

RWS kleding norm voor kwaliteit en veiligheid

De NEN-EN 20471-norm is een algemene veiligheidsnorm maar ook een kwaliteitsnorm. Rijkswaterstaat (RWS) heeft de ‘Richtlijnen en Specificaties voor veiligheidskleding bij Wegwerkzaamheden’ (AVV, 1995) opgesteld. Daarmee wil RWS ervoor zorgen dat iedereen die aan de weg werkt in kwalitatief goede werkkleding aan de slag kan. De richtlijnen zijn bedoeld voor signaalkleding die wordt gedragen door alle typen wegwerkers aan Rijkswegen (A- en N- wegen) en spoorwerkers. Uiteindelijk gelden deze regels voor iedereen die professioneel aan het werk is op en naast de weg en het spoor.

In de “Richtlijnen en Specificaties voor veiligheidskleding bij Wegwerkzaamheden” die door RWS is opgesteld is ook een en ander vastgelegd over de toe te passen klasse, de achtergrondkleur en de figuratie en kleur van de retroreflecterende striping.

Deze richtlijnen zijn bestemd voor de signalisatiekleding die wordt gedragen door alle typen wegwerkers aan Rijkswegen (A- en N- wegen) en spoorwerkers. Maar ook voor professionals die verkeers-tellingen, metingen en inspecties uitvoeren is deze richtlijn geldig. Doelstelling voor deze aanvullende normering is het vergroten van de zichtbaarheid en herkenbaarheid van wegwerkers en spoorwerkers.

VEILIGHEIDSKLASSEN

High Visibility (Hi-Viz) werkkleding is volgens de norm EN ISO 201471 ingedeeld in drie verschillende veiligheidsklassen. Bij wegwerkzaamheden aan of naast autosnelwegen en het spoor is alleen klasse 3, de zogenoemde RWS (RijksWaterStaat) kleding toegestaan.

Klasse 3 High Visibility werkkleding is geschikt voor het werken langs de openbare weg (zonder snelheidsbeperkingen). Voor het uitvoeren van werkzaamheden in het donker is reflectiekleding met klasse 3 verplicht.

WERKEN AAN HET SPOOR

Bij werkzaamheden op of naast het spoor is het verplicht om fluor oranje RWS kleding te dragen. Om duidelijk te laten zien wie de verantwoordelijken zijn dragen leidinggevenden de gele RWS kleding. de fluor oranje werkkleding wordt er uniformiteit gecreëerd met de bouwsector. Werkers langs het spoor hebben namelijk ook vaak projecten in de (wegen)bouw. 

In het kort:
Bij wegwerkzaamheden aan of naast autosnelwegen en het spoor is alleen klasse 3, de zogenoemde RWS (RijksWaterStaat) kleding toegestaan.

BEDRUKKEN en BORDUREN RWS Kleding

Voor het bedrukken of borduren van werk- en veiligheidskleding gelden specifieke regels aangegeven door Rijkswaterstaat. We hebben ruime ervaring in het bedrukken van RWS kleding. Dit kun je dus met een gerust hart aan ons overlaten. Stuur een logo digitaal naar ons op in bestandsformaat ai, eps of pdf (let op, het moet een vector bestand zijn). Wij zorgen voor de rest. Met onze eigen drukkerij en borduurstudio weten we als geen ander hoe we hier vorm aan kunnen geven.

In de webshop bestel je gemakkelijk de gewenste bedrukking erbij. Ook kleine oplagen zijn mogelijk.